20 Nisan 2024 Cumartesi

20

2024-2025 DÖNEMİ BLOK SEÇİM TAKVİMİ


2024-2025 DÖNEMİ BLOK SEÇİM TAKVİMİ Sayın Kat Maliki, Eryaman 2.Etap Toplu Yapı Yönetim Planı gereğince; Blok Yöneticisi, Blok Denetçisi ve Blok Temsilciler Kurulu seçimlerinin Mayıs ayı içerisinde yapılması gerekmektedir. Bu itibarla blokların toplantı tarihi, yer ve saatleri aşağıda gösterilmiştir. ...


[Devamı...]


06

2023-2024 DÖNEMİ 4 AYLIK EK BÜTÇE


2023-2024 DÖNEMİ 4 AYLIK EK BÜTÇE Sayın Kat Maliki; Kalorifer tesisatımızın galeri içerisinden geçen borularının patlaması, çürümesi ve korozyona uğraması nedeniyle D6 blok giriş kapısına kadar olan tüm tesisatın Aquatherm boru ile yenilenmesi, Ada Temsilciler Kurulunda görüşülmüş olup, kurulun 02.09...


[Devamı...]


19

2023-2024 DÖNEMİ BÜTÇE ve AİDATLAR


2023-2024 DÖNEMİ BÜTÇE ve AİDATLAR   Eryaman 2.Etap 17467 Ada Temsilciler Kurulunun 10.07.2023 tarih ve 24 sayılı kararı ile Oy Çokluğuyla kesinleşen 01.08.2023-31.07.2024 dönemi işletme bütçesi ve aidat tutarları aşağıya çıkarılmıştır. Isı döneminde sarf edilen doğalgaz yakıt bedeli 01.08.202...


[Devamı...]


25

KORONAVİRÜS VE AİDAT ÖDEMELERİ


KORONAVİRÜS VE AİDAT ÖDEMELERİ Kat Maliklerimizin Dikkatine, Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak tanımladığı COVID-19 (Koronavirüs) salgını ile ilgili olarak, devletimizin aldığı tedbirler paralelinde, Ada Yönetimi olarak ortak alanlarda, sosyal tesislerde, özellikle kapalı alanlarda...


[Devamı...]


24

SİCİL NUMARALARIMIZ DEĞİŞTİ


SİCİL NUMARALARIMIZ DEĞİŞTİ   Akbank tarafından Aboneli Tahsilat Sisteminde (ATS) yapılan bankamatik ile ödeme yapılabilmesine de imkan veren ödeme yöntemleri değişikliğine uyum sağlamak için Sicil Numaralarındaki blok adı ve daire metrekaresi hanelerinde bulunan harfler kaldırılmıştır. Ye...


[Devamı...]

 
Simge Durumuna Getir
Mevzuat
ERYAMAN 2. ETAP 17467 ADA SİTE YÖNETİMİ Şehit Osman Avcı Mahallesi Selçuklular Caddesi 58 Sokak A1-4...
KİMLİK BİLDİRME KANUNU Kanun Numarası: 1774 Kabul Tarihi: 26/06/1973 Resmi Gazete Tarihi: 11/07/19...
DİLEKÇE HAKKININ KULLANILMASINA DAİR KANUN Kanun Numarası: 3071 Kabul Tarihi: 01/11/1984 Yayımland...
Simge Durumuna Getir
Haber ve Duyurular

21

KAT MALİKLERİNİN HAKLARI VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ


 

Bağımsız Bölümlere İlişkin Hak ve Yükümlülükleri

        Kat malikleri, mülkiyetlerinde bulunan bağımsız bölümler (daire, işyeri vb) üzerinde (kat Mülkiyeti Kanunu’nun ve Yönetim Planı’nın hükümleri saklı kalmak kaydıyla) Medeni Kanun’un maliklere tanıdığı bütün hak ve yetkilere sahiptirler.

Kat malikleri, bağımsız bölümlerinin içinde, ana taşınmaz mala zarar verecek nitelikte olmamak kaydıyla, arzu ettikleri onarım, tesis ve değişiklikleri yapabilirler.

Kat malikleri bağımsız bölümleri ve eklentilerini kullanırken iyi niyet kurallarına uymak, diğer kat maliklerini rahatsız edecek hareketlerden veya yasaya ve yönetim planına aykırı davranışlardan kaçınmak zorundadırlar.

Kat malikleri özellikle:

             a) Bağımsız bölümde ve eklentilerinde Blok Kat Malikleri Kurulu’nun izni olmaksızın kedi, köpek, tavuk gibi hayvanları besleyemezler.

       b) Bağımsız bölümlerinde diğer kat maliklerini rahatsız edecek nitelikte toplantılar tertip edemezler, gürültülü hareketlerde bulunamaz, özellikle gece saat 22.00’den sonra televizyon, radyo ve teyplerini komşuları rahatsız edecek bir şekilde kullanamazlar. Ortak alanlar ile bağımsız bölümlerindeki onarım ve tamiratlarını; ancak Saat 09.00 ile 18.00 saatleri arasında yapabilirler.

Nişan, düğün gibi ayrık nedenlerle düzenlenecek toplantılarda öteki kat maliklerini rahatsız etmemeye olabildiğince özen gösterirler.

        c)Bağımsız bölümlerinin balkon, pencere veya teraslarından hiçbir şekilde halı silkemezler, su dökemezler, çöp atamazlar, (çamaşır balkonları hariç) binanın dış cephesine veya dıştan görülebilecek yerlerine ve bahçelere çamaşır asamazlar.

        d)Bağımsız bölümleri kumarhane, randevuevi gibi ahlak ve adaba aykırı sayılacak bir şekilde kullanamazlar.

       e)Kat Mülkiyeti kütüğünde mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilmiş bölümlerini hiçbir şekilde hastane, dispanser, klinik gibi müesseselere tahsis edemezler.

      f)Ada taşınmaz mal kütüğünde mesken olarak gösterilmiş bulunan bağımsız bölümlerinde (Ada Temsilciler Kurulu Oybirliği ile müsaade etmedikçe) sinema, gazino, kulüp, kahvehane, dans salonu gibi eğlence, lokanta, pastane gibi beslenme yerleri ve basımevi, dükkân (berber dükkânı, terzihane, yatakhane, emlak bürosu, sendika veya dernek merkezi, dershane vs.) gibi yerler açamazlar.

      g)Ana taşınmaz mal kütüğünde dükkân, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bölümlerini kullanırken, diğer kat maliklerini rahatsız edecek uygulamalarda bulunamazlar, gürültü, sarsıntı yapamazlar.

      h)Ada Temsilciler Kurulu oybirliği ile müsaade etmedikçe, binanın ön, arka veya yan cephelerinde, bağımsız bölümlerinin pencere, balkon veya teraslarına dışarıdan görünen veya dışarıya sarkan levha, TV alıcısı vb. tabela asamazlar. Klima dış aparatı takamazlar. Balkon veya teraslara, binanın genel görüntü ve güzelliğini bozacak şekil veya renkte güneşlik koyamazlar, güvenlik önlemleri alamazlar.

     i)Diğer bir bağımsız bölümde veya ortak yerlerde meydana gelen arızaların giderilmesi için bağımsız bölümlerine girme zorunluluğunun bulunduğu hallerde gerekli izni vermekten kaçınamazlar.

Yukarıdaki fıkrada belirtilen müsaade yüzünden, kat maliklerinin veya orada başka sıfatla oturanların uğrayacakları zararı, lehine müsaade verilen bağımsız bölüm malikleri derhal ödemekle yükümlüdürler.

Kat malikleri, bağımsız bölümlerinde bizzat oturmuyorlarsa, tebligat adreslerini, bu adresteki değişiklikleri ve bağımsız bölümlerinde kiracı olarak veya başka bir sıfatla oturanların ad, soyadı ve iş adresleri derhal (en geç on beş (15) gün içinde) Blok Yönetimine ve Ada Yönetimi’ ne bildirirler. Tebligat adresini ve bundaki değişikliği bildirmeyen kat malikinin yönetimde mevcut son adresine yapılan tebligat geçerli sayılacaktır.

Ortak Yerlere İlişkin Hak ve Yükümlülükleri

       a) Kat malikleri, bağımsız bölümlerinin bulunduğu blok yapıdaki ortak yerlerden ve tesislerden (bodrum, sığınak, kazan dairesi, asansör, ortak radyo ve televizyon antenleri vs.den) yararlanmak hakkına sahiptirler.

Kat malikleri, yapı adalarındaki ortak yer ve tesislerinden (otoparklardan, spor ve oyun alanlarından, çocuk bahçelerinden) Ada Temsilciler Kurulunun verdiği yetkiye dayanarak Ada Yönetim Kurulunun belirlediği esaslar çerçevesinde yararlanırlar.

Kat Malikleri;

       b)Bulundukları yapının mimari durumu veya güzelliğini korumaya mecburdur. 

      c) Ada Temsilciler Kurulu üye tam sayısının beşte dördünün (4/5) nisabı ile müsaade edilmedikçe, bulundukları yapının ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramazlar, balkonlarını kapatamazlar. Balkonların veya balkon parmaklıklarının rengini değiştiremezler. Balkon ve pencerelerine demir, panjur, güneşlik, tente vb. takamazlar.

Aynı yapı adasındaki kat maliklerinin tümünün rızası olmadan yapıya kat ilave edemezler, çekme katlarını tam kata dönüştüremezler, tapu kütüğünde mesken olarak kayıtlı zemin veya bodrum katlarını işyeri (dükkân) haline getiremezler,

      d)Blok yapıda, ada veya toplu yapı kapsamındaki ortak yer ve tesislerden yararlanırken, tesislere zarar verecek veya diğer kat maliklerini rahatsız edecek davranışlarda bulunamazlar, bunlardan yararlanmaya yönelik olarak yetkili kurullarca belirlenmiş kural ve düzene aykırı davranamazlar.

Yönetim planında ve Kat Mülkiyeti Kanununda kat maliklerinin yükümlülüklerine ilişkin olarak yer alan bütün hükümler, bağımsız bölümden kiracı olarak veya herhangi bir başka bir sebeple devamlı bir şekilde yararlananlara da aynen uygulanır, bu yükümlülüklere aykırı davrananlar kat malikleri ile birlikte müteselsil en sorumludurlar.

ORTAK GİDERLERE KATILMA

Blok Ortak Giderlerine Katılma

     a) Blok yapıdaki kat maliklerinden her biri (bloktaki kat malikleri oybirliği ile başka çözümde anlaşmadıkça), Blok yapıya ilişkin kapıcı ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak, Blok yapının, ortak yer ve tesislerinin işletme, bakım, koruma ve onarım giderlerine, sigorta primlerine, yönetici aylığına ve blok yapıya ait diğer ortak giderlere arsa payları oranına göre katılmakla yükümlüdür.

       b)Kat malikleri, bulundukları blok yapıya ilişkin ortak yer ve tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum veya ihtiyaç duymadığını ileri sürmek suretiyle “ortak gider ve avans payını” ödemekten kaçınamazlar.

       c)Ortak gider ve avans payının tamamını son ödeme tarihi her ayın son iş günüdür. Aidat ve avans borcunu, son ödeme gününe kadar ödemeyen kat maliki; temerrüde düşmüş sayılır. Bu tarihten itibaren aylık yüzde beş( %5) hesabıyla gecikme tazminatı ödemek zorundadır.

        d)Ortak gider ve avans payını ödemede bir aydan fazla geciken kat maliki hakkında, yönetici, bu yönetim planına, Kat Mülkiyeti Kanunu’na ve genel hükümlere göre dava açmak ve icra takibi yapmakla yükümlüdür.

         e)Ortak giderlerden karşılanan masraflara, kat maliklerinden veya ailesinden biri veya onun bağımsız bölümünden yararlanmakta olan kişi (kiracı vs.) kusurlu hareketi ile sebep olmuşsa, yapılan ödeme zarara sebep olandan ve kat malikinden alınır. 

Ada Ortak Giderlerine Katılma

         a) Vaziyet planına veya Ada temsilciler Kurulu kararına göre, ada ortak tesis ve yerlerine ilişkin ortak giderler (ısıtma, sulama, aydınlatma vb) adadaki bütün kat malikleri tarafından karşılanır.

        b) Arsa payı olarak alınmasına karar verilen giderlerin; kat maliklerine düşecek aidat ve avansın hesaplanmasında, kat maliklerine ait bağımsız bölümlerin metrekare (m²) tutarları da esas alınabilir.

        c)Ada Ortak gider ve avans payının tamamını son ödeme tarihi her ayın son iş günüdür. Aidat ve avans borcunu, son ödeme gününe kadar ödemeyen kat maliki; temerrüde düşmüş sayılır. Bu tarihten itibaren aylık yüzde beş (%5) hesabıyla gecikme tazminatı ödemek zorundadır.

       d)Kat malikleri, ada kapsamındaki ortak yapı, yer ve tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya bunların başka bir parselde veya kamuya ait alanlarda bulunduğunu veya bağımsız bölümünün veya kendisinin durumu dolayısıyla lüzum, ihtiyaç veya imkan olmadığını ileri sürmek suretiyle ada ortak gider payını ve toplanacak avansı ödemekten kaçınamazlar.

      e)Ada ortak yer ve tesislerine, kusurlu hareketiyle kat maliklerinden veya ailesinden biri veya onun bağımsız bölümünden yararlanmakta olan kişi (örneğin kiracı veya misafiri) zarar verirse, bu zarardan zararı veren ve kat maliki birlikte ve müteselsilen sorumludur. Verilen zarar, gerektiğinde ortak giderlerden karşılanır ve sorumlulardan istenir.

      f)Ada ortak giderlerinin bağımsız bölümlere bölüştürülmesinde 634 sayılı KMK'nun 20. maddesi hükümleri esas alınır.

      g) Ada Ortak gider ve avans payını ödemede bir aydan fazla geciken kat maliki hakkında, Ada Yönetim Kurulunu Yönetim Planı, KMK' nu ve genel hükümlere göre dava açmak ve icra takibi yapmakla yükümlüdür.

HÂKİMİN MÜDAHALESİNİN İSTENMESİ 

      a) Blok Kat Malikleri Kurulu, Ada Temsilciler Kurulu veya Ada  Yönetim Kurulu tarafından verilen kararı yasalara veya yönetim planı hükümlerine aykırı bulan kat maliki, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun 33. ve 38. maddelerindeki şartlara uymak kaydıyla; sulh mahkemesine başvurarak kararın tamamen veya kısmen iptalini isteyebilir.

      b) Kat Maliklerinden birinin (veya onun katından kira sözleşmesine veya diğer bir sebebe dayanarak yararlanan kimsenin) Kat Mülkiyeti Kanununda veya Yönetim Planında öngörülen borç ve yükümlülüklerine uygun hareket etmemesinden zarar gören, rahatsız olan kat maliki, Ada Yapının bulunduğu yerin Sulh Mahkemesine başvurarak hakimin müdahalesini, rahatsız edici duruma son verilmesini isteyebilir. Kat maliki, yöneticiye başvurarak, davanın yönetici tarafından açılmasını da talep edebilir

         c)Kat maliklerinden biri, borç ve yükümlülüklerini yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarına, onlar için “çekilmez hale gelecek” derecede aykırı davranırsa, kat malikleri, Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 25 hükümleri çerçevesinde, o kat malikinin bağımsız bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden isteyebilirler.

Kat malikleri “ortak gider ve avans payını zamanında ödemediği için iki takvim yılı içinde üç defa icra veya dava takibine sebep olmuşsa” veya “mahkemenin emrine rağmen, borç ve yükümlülüklerini yerine getirmemekte bir yıl ısrar etmişse” veya “bağımsız bölümünü randevuevi veya kumarhane olarak kullanmış veya kullandırmışsa”, yukarıda değinilen “çekilmezlik” hali meydana gelmiş sayılır.
Bu haber toplam 7077 kişi tarafından okunmuştur.
İşlem: E-posta | Permalink

Simge Durumuna Getir
İletişim
17467 Ada Yönetimi

Şehit Osman Avcı Mah. Selçuklular Cad.
58.Sok. A1-4 Blok No:1
Eryaman / Ankara

Tel./Faks:  (312) 281 31 10
www.eryaman17467.com


Ziyaretçi Sayacı
* 01/08/2010 *
Anasayfa   |   Hakkımızda   |   Duyurular   |   Mevzuat   |   Fotoğraflar   |   İletişim   |   Online Hizmet Merkezi
YönetimNetTelif hakkı 2024 Eryaman 2. Etap 17467 Ada Yönetimi